Een stappenplan voor de perfecte badkamerverlichting

In een wereld waarin design en functionaliteit hand in hand gaan, is de perfecte verlichting essentieel om de juiste sfeer te creëren. Het juiste verlichtingsplan kan een wereld van verschil maken. In deze blog geven we je tips voor jouw badkamerverlichting.

spiegel met verlichting

Soorten verlichting

Een plan voor de badkamerverlichting begint met het opstellen van een plattegrond waarop je aangeeft waar je de verlichting wilt plaatsen en welke functie deze verlichting heeft. Het plan kan worden opgedeeld in drie delen:


1. Basisverlichting

De basisverlichting is cruciaal om de gehele badkamer goed te verlichten. Deze verlichting, gekoppeld aan de hoofdschakelaar en als eerste ingeschakeld bij het betreden van de ruimte, wordt vaak aan het plafond bevestigd. Dit kan met een plafondlamp of spotjes, die specifiek ontworpen zijn voor verlichting van de badkamer. Zo wordt de hele ruimte gelijkmatig en effectief verlicht, en speelt de verlichting op het badkamerplafond een essentiële rol in het creëren van een heldere en functionele sfeer.


Spotjes in de badkamer

Bij het inrichten van je badkamer is het van belang om de badkamerlamp aan het plafond strategisch te plaatsen om ongewenste schitteringen en schaduwen te voorkomen. Hieronder een paar situaties met tips waar je op moet letten.

verlichtingsplan badkamer

Verlichting boven het bad

Stel je voor, je ligt lekker in bad. Dan wil je absoluut geen felle spot die in je ogen schijnt. Plaats de spotjes liever bij je voeten voor een aangename sfeer zonder verblindend licht bij je hoofd.

Verlichting bij de wastafel

Het is fijn om alles goed te kunnen zien als je in de spiegel kijkt, zorg dan dus ook dat de verlichting niet van achteren komt als je in de spiegel kijkt. Plaats de spots boven het hoofd van de gebruiker of kies voor een spiegel met verlichting.

Verlichting bij de douche

Bij het kiezen van verlichting voor de douche is het belangrijk om te vermijden dat de badkamerspotjes direct boven de doucheruimte worden geplaatst. Plaatsing boven de douche zorgt voor vervelende schaduwen en verminderde zichtbaarheid. Om dit te voorkomen, is het beter om de verlichting voor de douchecabine of inloopdouche te plaatsen.

2. Functionele verlichting

Functionele verlichting is gericht licht dat wordt gebruikt op specifieke plekken waar extra helderheid nodig is, zoals bij de spiegel. Deze verlichting zorgt voor goed zicht tijdens dagelijkse handelingen, denk aan een make-up spiegel of scheerspiegel.


Verlichting rondom het badkamermeubel

Een goed verlichtingsplan rondom je badkamermeubel kan de sfeer en functionaliteit van de ruimte aanzienlijk verbeteren. Overweeg bijvoorbeeld een spiegel met verlichting voor directe gezichtsverlichting. Inbouwspots boven het meubel zorgen voor gericht licht op het meubel. Voor een vleugje stijl en extra lichtbronnen kun je hanglampen of muurlampen naast het meubel installeren. Deze voegen niet alleen karakter toe aan de ruimte, maar zorgen ook voor een aangename verlichting.

3. Sfeerverlichting

Sfeerverlichting is belangrijk in de badkamer om een ontspannen en rustgevende ambiance te creëren. Indirecte badkamerlampen, zoals een LED-strip onder het bad of aan de wand, dragen bij aan de gewenste sfeer. Dimbare LED-spots zijn ook een goede optie om een aangename sfeer te bereiken.


Als je in bad gaat, maakt een klein badkamerlampje of een kaarsje de sfeer extra fijn. Het zachte licht van de kaars zie je mooi in het water, en het subtiele licht van het lampje zorgt voor een gezellige en rustige sfeer. Hierdoor wordt je badkamer een plek waar je echt kunt ontspannen, en elke keer dat je jezelf verwent, wordt het extra rustgevend.


badkamerverlichting

Welke verlichting is geschikt voor de badkamer?

Voor de badkamer is het belangrijk om verlichting te kiezen die bestand is tegen vocht en water. Waterdichte armaturen, zoals plafondlampen met een IP44-classificatie, zijn geschikt om boven de douche of badkuip te plaatsen. LED-lampen zijn een energiezuinige keuze en verspreiden helder, natuurlijk licht. Overweeg ook dimbare verlichting voor een ontspannen sfeer en plaats lichtbronnen op strategische plekken.


  • IP-20: voor alle kamers in huis, maar is niet geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes.
  • IP-21: beschermd tegen druppende waterdruppels en is geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes, zoals het toilet of de badkamer.
  • IP-44: beschermd tegen spatwater en is geschikt voor gebruik in de badkamer.
  • IP-54: vergelijkbaar met IP-44, maar is ook stofvrij.
  • IP-65: beschermd tegen waterstralen en is geschikt voor gebruik in de badkamer of in de buurt van een douche.