Advies over douchecabines

Ben je op zoek naar een mooie douchecabine? Er is enorm veel keus op dit gebied! Denk maar aan alle verschillende vormen, designs en formaten, je kunt alle kanten op. Dit maakt het vaak ook lastig om een goede keuze te maken. Want hoe weet je nu welke vorm er het beste in jouw badkamer past? Of welke mogelijkheden er allemaal zijn? Wij helpen je hier graag bij! Lees hieronder onze adviezen of bekijk onze complete douchecabine.

1. Welke vorm douchecabine past het beste in jouw badkamer?

Als eerste is het slim om na te denken over de vorm van de douchecabine. Wij zetten drie mogelijkheden voor je op een rijtje:

Vierkante en rechthoekige douchecabine

Vierkant en rechthoek

Een vierkante of rechthoekige douche ziet er erg strak en modern uit. Een vierkante douche heeft een luxueuze uitstraling terwijl een rechthoekige douche echter beter in rechthoekige badkamers past en meer bewegingsruimte kan bieden. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de betreffende ruimte maak je hiertussen een goede keuze. Deze vorm kan voorzien zijn van zowel één deur als twee deuren.

Modern en strak

Vierkante en
rechthoekige douchecabines
Kwartronde douchecabine

Kwartrond

Een kwartronde douchecabine is een goede keuze wanneer je weinig ruimte tot je beschikking hebt. Dankzij de ronde vormen neemt de douche namelijk minder ruimte in beslag dan een vierkante of rechthoekige douche. Dit terwijl je in de douche zelf genoeg ruimte hebt. Bovendien is een kwartronde douche vaak voorzien van twee deuren en heeft hierdoor een ruime instap.

Ruime instap

Kwartronde douchecabines
Vijfhoekige douchecabine

Vijfhoek

Ten opzichte van een vierkante en kwartronde douchecabine, neemt een vijfhoekige douchecabine het minste ruimte in beslag terwijl je genoeg bewegingsruimte tot je beschikking hebt. Ideaal wanneer je een kleine badkamer hebt. Daarnaast is een vijfhoekige douchecabine vaak voorzien van twee deuren en dus een ruime instap. Dit kan handig zijn voor mensen die minder goed ter been zijn.

Ideaal voor kleine ruimtes

Vijfhoekige douchecabines

2. Welk type instap vind jij handig?

De vorm van de douchecabine bepaalt vaak ook het type instap. Zo kun je kiezen uit een hoekinstap of een zij-instap:

Douchecabine met hoekinstap

Hoekinstap

Een hoekinstap bestaat over het algemeen uit twee pendel- of draaideuren die in een hoek met elkaar verbonden staan. Hierdoor is de instap heel ruim wat handig kan zijn voor mensen die slechter te been zijn. Een kwartronde of vijfhoekige douchecabine heeft bijna altijd een hoekinstap.

Douchecabine met zij-instap

Zij-instap

Bij een zij-instap open je de enkele deur en je staat in de douchecabine. De ingang van een douchecabine met zij-instap is kleiner dan bij een hoekinstap. Een douchecabine naast het bad heeft vaak een zij-instap.

3. Welk type deur kies je?

Nadat je de soort instap van de douchecabine hebt bepaald, is het tijd om na te gaan denken over het type deur. Er zijn namelijk verschillende deuren waaruit je kunt kiezen:

Douche draaideur

Draaideuren

Een draaideur is een veelvoorkomende douchedeur. Deze deur draait naar buiten en neemt daardoor draairuimte in beslag. Let daarom goed op of je hiervoor voldoende ruimte hebt, zodat de deur niet tegen bijvoorbeeld je meubel aanstoot. Dit type deur is relatief goedkoper dan andere douchedeuren.

Alle draaideuren
Douche schuifdeur

Schuifdeuren

Het grootste voordeel van een tweedelige schuifdeur is dat deze helemaal geen loopruimte in beslag neemt. Een tweedelige schuifdeur bestaat namelijk uit een deur die over een vaste wand schuift. Let wel op dat je voor een schuifdeur een relatief brede doucheruimte nodig hebt omdat dit type deur uit meerdere delen naast elkaar bestaat.

Alle schuifdeuren
Douche pendeldeur

Pendeldeuren

Een pendeldeur bestaat uit twee deuren die in de meeste gevallen naar zowel buiten als binnen kunnen draaien. Omdat een pendeldeur twee kleinere openslaande deuren heeft, neemt dit type deur minder ruimte in beslag dan een enkele draaideur, maar wel meer ruimte dan een schuifdeur.

Alle pendeldeuren
Douche vouwdeur

Vouwdeuren

Zoals de naam al doet vermoeden, kun je een vouwdeur als het ware opvouwen. Hierdoor heb je geen last van uitzwaai van deuren. Daardoor is een vouwdeur uitermate geschikt voor kleine badkamers. Houd er wel rekening mee dat de doucheruimte iets krapper wordt wanneer je de deur opent of sluit.

Alle vouwdeuren

4. Welk formaat past in jouw badkamer?

Douchecabines zijn verkrijgbaar in diverse maten. Afhankelijk van de grootte van je badkamer maak je hierin een passende keuze. Denk daarbij ook goed na over hoeveel ruimte je wilt in de douche. Daarnaast is het van belang dat je goed kijkt naar de stelmaat van de douchecabine. De stelmaat vangt d.m.v. het profiel eventuele verschillen in de muur op. Zo is een douchewand van 120cm met een stelmaat van 116-118cm uit te stellen van 116 tot 118cm (dus niet tot de aangegeven 120cm). Ook bij het uitzoeken van de douchebak moet je goed naar de maatvoeringen kijken. Zo geldt dat het stelbereik van de douchecabine binnen de douchebak moet passen. Een douchebak hoort namelijk altijd groter te zijn dan de douchecabine.

5. Welk model?

Douchecabines zijn er in alle soorten en maten. Dat betekent ook dat je keuze hebt uit verschillende designs. Zo kun je kiezen uit verschillende profiel- en glassoorten.

Met of zonder profiel?

Het profiel van de douchecabine bepaalt voor een groot deel de uitstraling. Er zijn douchecabines met profielen in allerlei kleuren, zoals chroom, aluminium, zilver en zelfs zwart. Ook kun je kiezen voor een profielloze douchecabine. Deze ziet er nóg strakker uit. Let wel op: deze moet ingemeten worden omdat een douchewand zonder profiel niet versteld kan worden. Wij doen dit graag voor jou! Spreekt dit je aan?

Neem contact met ons op

Het profiel van de douchecabine bepaalt voor een groot deel de uitstraling. Er zijn douchecabines met profielen in allerlei kleuren, zoals chroom, aluminium, zilver en zelfs zwart. Ook kun je kiezen voor een profielloze douchecabine. Deze ziet er nóg strakker uit. Let wel op: deze moet ingemeten worden omdat een douchewand zonder profiel niet versteld kan worden. Wij doen dit graag voor jou! Spreekt dit je aan?

Het type glas

Vrijwel al onze douchecabines zijn gemaakt van veiligheidsglas. Veiligheidsglas is gehard glas met een grotere buigsterkte dan normaal glas. Veiligheidsglas is zeer solide en kan erg goed tegen een stootje. De kans is heel erg klein dat veiligheidsglas breekt, maar mocht dit voorkomen tijdens bijvoorbeeld de montage, dan breekt het in stukken in plaats van splinters zoals dat bij echt glas het geval zou zijn. Hierdoor kun je jezelf niet opensnijden bij een eventuele breuk. Je hebt keuze uit verschillende kleuren glas waarvan wij de drie meest voorkomende op een rijtje hebben gezet. Welke vind jij het mooist?

6. Maak je douchecabine compleet!

Je douchecabine is niet compleet zonder een mooie doucheset, afvoer en douchebak of -vloer:

Doucheset

Om lekker te kunnen douchen, is het belangrijk dat je een fijne (regen)doucheset uitkiest. Deze bestaat onder andere uit een thermostaat, handdouche en/of hoofddouche.

Alle douchesets
Douche afvoer

Afvoer

Om al het water goed af te voeren heb je ook een geschikte afvoer nodig. Hierbij kun je kiezen tussen een doucheput of een strak ogende douchegoot.

Alle doucheputten Alle douchegoten
Douchevloer

Douchebak of -vloer

Een mooie douchebak of -vloer maakt je inloopdouche helemaal compleet. Of plaats dezelfde badkamertegels in de douche als deze daarvoor geschikt zijn.

Alle douchebakken Alle douchevloeren

7. Nog vragen? Bel voor advies!

Twijfel je of een bepaald formaat in je badkamer past? Weet je niet goed of de douchecabine op je douchebak past? Bel ons dan gerust voor advies! Onze specialisten weten alles over sanitair en helpen je graag vrijblijvend.