Klussen in de badkamer: we doen het steeds vaker zelf!

Heb jij twee linkerhanden of ben jij een echte do-it-zelver die graag de gereedschapskist uit de schuur haalt? Terwijl de één eerder een vakman inhuurt, vindt de ander het leuk om zelf aan de slag te gaan. Maar wat is het effect van het tekort aan vakmensen? Zijn we meer gaan klussen in de coronaperiode, toen we niet op vakantie konden? En wat is er dan precies mis met de badkamer? Saniweb heeft dit samen met Markteffect uitgezocht middels een online survey onder ruim 1.500 respondenten.

1 op de 4 Nederlanders is meer gaan klussen

Uit het onderzoek blijkt dat ruim 1 op de 4 Nederlanders de afgelopen twee jaar meer is gaan klussen in hun woning. Redenen hiervoor zijn een recente verhuizing (18%), het hebben van meer tijd (17%) en het hebben van meer ervaring met klussen (12%). Ook geeft 12% aan dat het overgebleven vakantiegeld gebruikt is voor het klussen in huis.

Redenen om te klussen

Leeftijd heeft invloed op het klusgedrag van Nederlanders. 31 t/m 40- jarigen zijn significant vaker zelf gaan klussen. Ook geeft 31% van de 18 t/m 30-jarigen aan vaker zelf te gaan klussen in de toekomst. De belangrijkste reden van de jongste groep is een verhuizing. Bij 31 t/m 40 jarigen is de grootste motivatie de hoeveelheid vrijgekomen tijd.

Met meer dan de helft van de badkamers is wat mis

Dat we meer zelf zijn gaan klussen, is dus duidelijk. Maar wat is er dan precies mis met de Nederlandse badkamer? Uit het onderzoek blijkt dat er in maar liefst 55% van de Nederlandse badkamers iets mis is. Vieze voegen (20%), kalkaanslag op de douchewand en/of muren (16%) en vocht en schimmel (16%) zijn veelgenoemde problemen. Ook is het sanitair of het meubilair vaak aan vervanging toe (16%).

Klussen in de badkamer

Voorkomen is beter dan genezen

Wil je bovenstaande problemen voorkomen in jouw badkamer? Gebruik dan onze tips!

  • Vieze voegen
    Je kunt vieze voegen voorkomen door de tegels altijd droog te maken na een douchebeurt. Op deze manier kan kalk zich niet hechten aan het oppervlak en blijven je voegen schoon. Daarnaast is het slim om niet voor witte voegen te kiezen, waarop alles zichtbaar is.
  • Kies voor een douche met antikalkbehandeling
    Een douchewand met antikalkbehandeling is voorzien van een speciale coating waardoor het water als het ware van het glas af ‘parelt’. Hierdoor krijgt kalk geen kans om zich te hechten aan het glas. Het is wel belangrijk dat je de douchewand altijd droog maakt met een glaswisser na een douchebeurt.
  • Ventileer en voorkom vocht en schimmel
    Het is belangrijk dat vocht zo snel mogelijk afgevoerd wordt om schimmel te voorkomen. Zorg daarom voor een goede ventilatie. Een raampje of de deur openzetten na een douchebeurt is ook aan te raden.

De oplossingen

Is voorkomen al te laat? Gebruik dan de juiste schoonmaak artikelen om vieze voegen, kalk en schimmel te verwijderen. Pas altijd op met agressieve schoonmaakmiddelen, deze kunnen ook het materiaal aantasten. Water met schoonmaakazijn kan bijvoorbeeld al veel helpen bij het verwijderen van kalk. Daarnaast adviseren wij de Sealskin douchereiniger om je douchewand te reinigen en te ontkalken. Deze reiniger is volkomen veilig voor een douche met behandeld glas.

71% liet verbouwing van badkamer over aan vakman

Een badkamer monteren blijft vakwerk en daarom geeft de meerderheid (71%) aan dat ze de verbouwing van de badkamer de afgelopen twee jaar grotendeels hebben overgelaten aan een vakman. Van de Nederlanders die minder zijn gaan klussen geeft 24% aan dat dit komt vanwege het gebrek aan kennis om de klus zelf uit te voeren. Voor 9% is een andere reden om minder te gaan klussen het gebrek aan tijd om de klus uit te voeren. Wel verwacht men de verbouwing van de badkamer in de komende twee jaar minder vaak te gaan uitbesteden:

Klusmanieren

Kun je geen vakman vinden?

Dan bestaan er gelukkig ook oplossingen om je badkamer te renoveren zonder te monteren. Overweeg bijvoorbeeld lijmbare accessoires, waardoor je niet in een (tegel)muur hoeft te boren. Of kies voor voorgemonteerde badmeubels die je enkel aan een haak hoeft op te hangen. Daarnaast heeft Grohe een speciaal Quickfix assortiment: producten die compleet met montagemateriaal, how-to-video’s en een duidelijke montagehandleiding worden geleverd. Ook bestaan er voor de douche en het toilet handige oplossingen waardoor de installatie een stuk gemakkelijker wordt, zelfs als je twee linkerhanden hebt. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden!

Het onderzoek is door Markteffect uitgevoerd onder ruim 1.500 Nederlanders van 18 jaar en ouder. De data is verzameld op basis van online veldwerk in opdracht van Saniweb.