Onderzoek: Nederlanders en het schoonmaken van de wc en badkamer

Het schoonmaken van de wc wordt door 41% van de Nederlanders meerdere keren per week gedaan. Saniweb heeft in samenwerking met Markteffect onderzoek gedaan naar hoe vaak Nederlanders de badkamer en de wc schoonmaken en of men dit zelf doet of hiervoor een schoonmaakhulp is. Hiervoor werden ruim 1.500 respondenten ondervraagd.

Toilet schoonmaken

41% maakt meerdere keren per week het toilet schoon

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders hun toilet eens (36%) of meerdere keren (41%) per week schoonmaken. Ook het handdoekje bij het toilet wordt bij de meeste Nederlanders eens of een aantal keer per week vervangen. De toiletborstel krijgt echter minder aandacht. Zo vervangt een kwart van de Nederlanders minder dan eens per jaar de toiletborstel, hoewel deze toch een bron van bacteriën is.

43% maakt eens per week de badkamer schoon

De badkamer is minder vaak aan de beurt voor het schoonmaken. 10% doet dit meerdere keren per week en 43% doet dit eens per week. Bij deze schoonmaakbeurt wordt niet altijd het doucheputje meegenomen. Ook ontkalken gebeurt minder frequent blijkt uit het onderzoek.

10 schoonmaak tips & tricks voor jouw toilet

Zo'n 20% van de Nederlanders maken gebruik van een schoonmaakdienst. Heb je geen schoonmaakhulp en ben je op zoek naar de beste manieren om je wc schoon te maken? Wij zetten er een paar voor je op een rij!

Tip 1: de snelste manier

Het toilet maak je schoon door de toiletreiniger vanaf de rand in de toiletpot te spuiten. Gebruik de toiletborstel om het reinigingsmiddel over de gehele pot te verdelen en plaats de borstel daarna in de pot. Laat dit even intrekken. Ondertussen poets je de randen, de klep en de wc bril. Daarna poets je de binnenkant van de toiletpot schoon met de WC-borstel, die in de tussentijd ook heeft kunnen schoon weken in het reinigingsmiddel, wel zo hygiënisch!

Tip 2: verwijder gele aanslag in de pot met azijn

Heb je last van een gelige kalkaanslag in de pot? Dep dan wat schoonmaak azijn op wc papier en plak deze op de gele aanslag. Laat dit een nachtje inwerken en spoel de volgende ochtend je toilet door. De aanslag is dan verdwenen!

Toilet schoonmaken

Tip 3: vergeet het bedieningspaneel niet

Het toilet bestaat uit meer dan alleen een pot. Vergeet niet het bedieningspaneel af en toe mee te nemen in de schoonmaak. Deze knop raak je namelijk als eerste aan nadat je jouw behoefte hebt gedaan.

Tip 4: stofnest achter het toilet

Het deel achter de klep van de wc, daar gaat de meeste stof zich verstoppen. Vergeet dit deel dus niet af te stoffen. Dit kan simpel en snel met een stofdoek.

Tip 5: randloos toilet met onzichtbare bevestiging

Ga je je toilet nog renoveren? Overweeg dan een randloos hangtoilet met onzichtbare bevestiging. Deze is helemaal glad aan zowel de binnen- als buitenkant waardoor deze super makkelijk schoon te maken is!

Tip 6: vervang het toiletblokje

En wil je dat het toilet lekker ruikt en voorlopig blijft ruiken? Hang dan bij het schoonmaken ook gelijk een nieuw toiletblokje in de pot. Het ruikt niet alleen lekker, het werkt ook nog eens tegen kalkaanslag in de wc. Of gebruik toiletblokjes in je inbouwreservoir wanneer deze hier geschikt voor is. Deze zorgen voor een blauwe hygiënische spoeling!

Tip 7: de bril naar beneden bij het doorspoelen

Misschien niet het meest gebruikelijke: maar doe voordat je gaat doorspoelen de bril en klep naar beneden. Dit voorkomt namelijk de verspreiding van bacteriën.

Tip 8: een solid surface wastafel

Dit zijn wastafels die makkelijker in onderhoud en sneller schoon te maken zijn. Mocht er toch hardnekkig vuil op de wastafel zitten? Gebruik dan schurend schoonmaakmiddel op een schuursponsje om gemakkelijk te verwijderen.

Tip 9: een toiletbril met quickrelease

Bij een toiletbril met quickrelease kun je de toiletbril met één druk op de knop van de toiletpot afhalen. Op deze manier kun je zowel de toiletpot als de toilet bril veel makkelijker en beter schoonmaken.

Tip 10: geen druppelende toiletborstel

Van een druppelende toiletborstel wordt niemand vrolijk. Daarom zijn er ook innovatieve siliconen toiletborstels op de markt die nauwelijks druppelen na gebruik. Bovendien blijft er geen vuil tussen de borstelharen zitten, veel hygiënischer dus!

Het onderzoek is door Markteffect uitgevoerd onder ruim 1.500 Nederlanders van 18 jaar en ouder. De data is verzameld op basis van online veldwerk in opdracht van Saniweb.