Vermogen radiator berekenen

Wattage radiator berekenen: een belangrijke graadmeter

De wattage, ook wel de capaciteit of het vermogen van een radiator genoemd is belangrijk om de woonkamer, badkamer of een andere ruimte optimaal te verwarmen. Een radiator moet dus voldoen aan een bepaald wattage, zodat er geen warmte verloren gaat. Ga je onder dit aantal wattage zitten? Dan duurt het langer voordat de ruimte lekker warm is. Bij een veel te laag wattage kan het voorkomen dat de ruimte niet verwarmd wordt. Ga je boven het aantal wattage zitten? Dan zal de ruimte juist sneller verwarmd worden. Hierdoor is het van belang dat je het juiste hoeveelheid Watt per m³ berekent voor jouw radiator. Maar hoeveel Watt per m³ verwarming heb je nu precies nodig? Dat leggen we je graag uit!

Het vermogen radiator verschilt per ruimte

Er zijn veel verschillende type radiatoren. Denk bijvoorbeeld aan een handdoekradiator voor in de badkamer of een paneelradiator voor de woonkamer. Het vermogen van de radiator is natuurlijk ook afhankelijk van de ruimte die verwarmd dient te worden en de inhoud daarvan. Zo is het aantal Watt van een verwarming hoger in de badkamer dan in een slaapkamer. Om je een indicatie te geven van een aangename temperatuur en de benodigde capaciteit per ruimte hebben we een handig overzicht gemaakt in de radiator vermogen tabel. Met deze gegevens kun jij straks eenvoudig zelf het vermogen van de radiator berekenen.

Ruimte Aanbevolen temperatuur Aantal Watt per m³
Badkamer 24°C 93 W
Woonkamer 22°C 85 W
Keuken 20°C 77 W
Slaapkamer 18°C 70 W

Capaciteit radiator berekenen

Nu je wat meer informatie hebt gekregen over het vermogen van de radiator wordt het tijd om zelf aan de slag te gaan! Er bestaat een simpele formule waarmee jij de capaciteit van de radiator kunt berekenen.

Stap 1: Bereken het aantal kubieke meters van de ruimte door de lengte, breedte en hoogte met elkaar te vermenigvuldigen. Kubieke meters = LxBxH = m³

Voorbeeld: stel je voor jouw badkamer is 2 meter breed, 3 meter diep en 2,70 meter hoog. Het aantal kubieke meters van jouw badkamer is dan 2x3x2,7 = 16,2m³.

Stap 2: Vermenigvuldig het aantal kubieke meters met het aantal Watt uit de radiator vermogen tabel. Dus bij een badkamer vermenigvuldig je het aantal kubieke meters met 93. Dit is het aantal Watt dat nodig is per kubieke meter om je badkamer ongeveer 24 °C te laten worden. m³ x W = X Watt.

Voorbeeld: Het benodigde vermogen van je radiator is dan 16,2*93 = ongeveer 1500 WattVermogen van je verwarming berekenen: houd hiermee rekening

De berekening voor het benodigde aantal Watt van de radiator hangt ook af van hoe goed de ruimte geïsoleerd is. Zo is een badkamer of slaapkamer met enkel glas over het algemeen slechter geïsoleerd dan bijvoorbeeld de woonkamer. Dat betekent ook dat je voor deze ruimtes een radiator met een hogere capaciteit nodig hebt. Voor huizen met een slechte isolatie of beglazing raden wij aan om 10 tot 15% extra Watt te berekenen bovenop het vermogen van een radiator.

Bekijk ons assortiment

Ben je op zoek naar een radiator voor in je badkamer of voor in een andere ruimte in huis? Neem een kijkje in ons uitgebreide assortiment. Beschik je niet over een centrale verwarming, maar wil je toch genieten van een warme ruimte? Kijk dan eens bij onze elektrische radiatoren. Het aantal Watt voor een elektrische verwarming kan ook door middel van een formule worden berekend.

Handdoekradiator Designradiator Elektrische radiator Paneelradiator Plintradiator

Onze klantenservice staat voor je klaar

Zoals je merkt is de berekening van het vermogen van de radiator afhankelijk van meerdere factoren. Mocht je er zelf niet uitkomen of heb je vragen met betrekking tot de hoeveelheid Watt voor een radiator in bijvoorbeeld een minder geïsoleerd huis? De online adviseurs van Saniweb staan altijd voor je klaar en helpen je hier graag bij. Neem contact op met onze klantenservice en geniet binnen no-time van een heerlijke, verwarmde ruimte.

Meest gestelde vragen

Hoe kan ik de capaciteit radiator berekenen?

Je berekent eerst het aantal kubieke meters van de ruimte: LxBxH = m³

Vervolgens vermenigvuldig je het aantal kubieke meters met het aantal Watt (zie tabel): m³ x W = X Watt.

Voorbeeld: Stel: jouw badkamer is 2 meter breed, 3 meter diep en 2,70 meter hoog. Het aantal kubieke meters van jouw badkamer is dan 2x3x2,7 = 16,2m³.

Vervolgens vermenigvuldig je het aantal kubieke meters met het aantal Watt. Dus bij een badkamer vermenigvuldig je het aantal kubieke meters met 93. Dit is het aantal Watt dat nodig is per kubieke meter om je badkamer ongeveer 24 °C te laten worden.

Het benodigde vermogen van je radiator is dan 16,2*93 = ongeveer 1500 Watt

Hoeveel Watt verwarming per m3?

Je berekent eerst het aantal kubieke meters van de ruimte door de lengte, breedte en hoogte met elkaar te vermenigvuldigen. Hier komt een getal in m³ uit. Vervolgens check je in onze tabel het benodigde aantal Watt bij de ruimte. Bij een badkamer met een gewenste temperatuur van 24°C is dit 93 Watt.

Hoeveel vermogen moet een radiator hebben?

Het vermogen van een radiator hangt af van de grootte van de ruimte en hoe goed de ruimte geïsoleerd is. Zo is het aantal Watt van een verwarming hoger in de badkamer dan in een slaapkamer. Neem een kijkje in ons overzicht, vul de formule in en bereken hoeveel wattage je nodig hebt.

Wat is de radiator vermogen formule?

LxBxH = m³ > m³ x W = X Watt