Gootsteen ontstoppen

Wat te doen bij een verstopte gootsteen

Het water in de gootsteen loopt heel langzaam weg of blijft er zelfs in staan. Vetresten, etensresten of opgehoopte haren veroorzaken een prop in de leiding. Hoogste tijd om je gootsteen te ontstoppen, zodat het vuil zich niet ophoopt en er geen lekkages ontstaan. Er zijn verschillende manieren om de verstopping te verhelpen. Afhankelijk van de ernst van de verstopping en de plek is de ene maatregel effectiever dan de andere. We zetten ze hier voor je op een rijtje.

Grohe gootsteen Grohe gootsteen

1. Ontstopper

Heb je een ontstopper ofwel plopper in huis? Gebruik deze als eerste om het vuil naar boven te zuigen. Vul de gootsteen met een laagje water en plaats de ontstopper in zijn geheel over de afvoer. Probeer zo het vuil naar boven te pompen en verwijder het. Blijft dit doen totdat de verstopping losraakt en het water wegloopt. Een ontstopper werkt als het vuil zich dicht bij het gootsteenputje bevindt.

2. Sifon losmaken

sifon

Soms zit er een prop verder weg, bijvoorbeeld in de sifon. Maak deze dan open en verwijder alle vuilresten. Bekijk goed hoe de constructie in elkaar zit voordat je de sifonverbinding met de leiding opendraait. Wanneer je na het schoonmaken de leidingen niet goed of netjes op elkaar aansluit,kunnen er lekkages ontstaan.

3. Huis-, tuin- en keukenmiddelen

Probeer eens met de middeltjes die je thuis hebt de leidingen schoon te maken en zo een verstopping op te lossen. Spoel bijvoorbeeld eens wat koffiedrab uit je espressomachine door de gootsteen. Koffiedrab schuurt de leidingen schoon. Ook een mengsel van bakpoeder en azijn kan helpen. Giet eerst een kopje bakpoeder in de afvoer, daarna azijn (voorzichtig, het kan schuimen), even in laten werken en dan doorspoelen met kokend water. Hetzelfde geldt voor afwasmiddel: giet een kleine hoeveelheid in de afvoer, laat het intrekken en spoel het daarna door met kokend water. Deze middeltjes helpen alleen bij lichte verstoppingen.

4. Trekveer

Zit de verstopping verderop in de afvoer? Gebruik dan een trekveer. Dit gereedschap gaat met een draaiende beweging het vuil te lijf en kan ook verstoppingen die dieper in het leidingwerk liggen, verhelpen.

5.Speciale middelen

Helpen al deze hulpmiddelen niet? Dan zijn er speciale, vloeibare middelen op de markt die je door de gootsteen spoelt en het vuil op lossen. Kies liefst voor een biologisch afbreekbaar product om het milieu zo min mogelijk te belasten.

gootsteen afgerond gootsteen vierkant

Hoe voorkom je gootsteenverstoppingen in de toekomst?

gootsteen

Nu je de verstopping verholpen hebt, is het een kleine moeite om het euvel in de toekomst te voorkomen. We geven je hier eenvoudige tips die weinig tijd kosten:

1. Verwijder etensresten

Zorg ervoor dat je een zeefje in de afvoer plaatst waar je etensresten in opvangt. Spoel ze in ieder geval nooit door de gootsteen.

2. Doorspoelen

Giet regelmatig heet of kokend water door de gootsteen om vet en vuil door te spoelen.

3. Ontvetten

Giet af en toe wat soda met kokend water door de afvoer. Soda werkt ontvettend.

4. Wees voorzichtig met wat je door gootsteen spoelt

Spoel geen vette sauzen als jus en frituurvet door de gootsteen. Dit gaat stollen waardoor er een prop ontstaat waar alleen maar meer vet aan vastkleeft.