Advies over badkamerspiegels

Een spiegel speelt in de badkamer een belangrijke rol. Zo gebruik je een badkamerspiegel niet alleen voor functionele doeleinden, zoals het tandenpoetsen en andere persoonlijke hygiëne, maar ook voor decoratieve doeleinden. Een spiegel laat de ruimte namelijk ruimer en lichter lijken. Daarom is het van belang dat je een passend model kiest. Wij geven advies!

1. Kies je een spiegelpaneel of spiegelkast?

Allereerst is het belangrijk dat je nadenkt over type spiegel. Hierbij kun je kiezen tussen een spiegelpaneel en spiegelkast. Wij zetten de voordelen van beide mogelijkheden voor jou op een rijtje:

Badmeubel met spiegelpaneel

Wanneer kies je voor een spiegelpaneel?

Luxe uitstraling
Een spiegelpaneel heeft vaak een luxere uitstraling dan een spiegelkast. Dit komt omdat een spiegelpaneel plat is en daardoor niet zo kolossaal oogt.

Voordelig
Spiegelpanelen hebben over het algemeen een lager prijskaartje dan een spiegelkast. Fijn wanneer je maar een klein budget te besteden hebt.

Alle spiegelpanelen
Badmeubel met spiegelkast

Wanneer kies je voor een spiegelkast?

Extra opbergruimte
Een spiegelkast is erg praktisch omdat deze veel opbergruimte biedt én geen loopruimte in beslag neemt. Ideaal voor al je toiletartikelen en/of medicijnen.

Praktisch
Een spiegelkast kan voorzien zijn van binnenspiegels waardoor je ook de achterkant van je haar kan zien. Daarnaast zorgt een spiegelkast met verlichting voor extra gemak tijdens je badkamer routine. Bovendien kun je kiezen voor een spiegelkast met stopcontact, altijd handig!

Alle spiegelkasten

TIP! Heb je een kleine badkamer? Kies voor een spiegelkast! Je profiteert dan van extra veel opbergruimte terwijl je niet hoeft in te leveren op loopruimte.

2. Kies een spiegel(kast) die in jouw badkamer past

Heb je gekozen tussen een spiegelpaneel en spiegelkast? Dan is het tijd voor stap 2: het uitzoeken van een passend model. Wij zetten voor zowel een spiegelpaneel als spiegelkast de belangrijkste aspecten op een rijtje!

Spiegelpaneel

Spiegelpaneel

Welk formaat?
Wij raden je aan om een spiegelpaneel aan te schaffen die dezelfde breedte heeft als je badkamermeubel. Hierdoor creëer je meer eenheid in de badkamer. De standaardhoogte van een spiegel is 60 à 70 cm. Bij het monteren van de spiegel wordt gekeken naar de lengte van de bewoners zodat de spiegel op de juiste hoogte wordt geplaatst.

Eén brede spiegel of twee smalle spiegels?
Vaak wordt er voor één brede spiegel gekozen. Wil je echter een unieke badkamer en heb je ook twee wastafels? Kies dan voor twee smalle spiegels naast elkaar.

Met of zonder frame?
Heb je een moderne, strakke badkamer? Kies dan voor een spiegel zonder frame. Een spiegel met bijvoorbeeld een houten frame is daarentegen weer geschikt voor een landelijke badkamer.

Rond, rechthoekig of ovaal?
Qua vorm kun je alle kanten op. De meest gekozen spiegels zijn rechthoekig en hebben een strak uiterlijk. Wil je juist een gezellig ogende badkamer? Kies dan voor een rond of ovaal model.

Alle spiegelpanelen
Spiegelkast

Spiegelkast

Welk formaat?
Een spiegelkast hangt vrijwel altijd boven het badkamermeubel en daarom raden wij aan om een spiegelkast te kiezen die dezelfde breedte heeft als het badkamermeubel. De standaardhoogte van een spiegelkast is 60 à 70 cm. Bij het monteren van de spiegel wordt rekening gehouden met de lengte van de bewoners zodat de spiegelkast op de juiste hoogte wordt geplaatst.

1, 2 of 3 deuren?
Het aantal deuren van een spiegelkast verschilt per model en is deels afhankelijk van het formaat. Een smalle spiegelkast zal maar één deur hebben terwijl een brede spiegelkast vaak voorzien is van meerdere deuren.

Welke kleur?
Een spiegelkast is leverbaar in verschillende kleuren. Tip: kies een kleur die past bij je badmeubel om van je badkamer één geheel te maken. De meest gekozen kleuren zijn bardolino eiken, glanzend wit, litho grijs en romi antraciet.

Met of zonder stopcontact?
Een spiegelkast met stopcontact is altijd handig. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken bij het föhnen van je haar of het opladen van je elektrische tandenborstel.

Met of zonder soft-close?
Een spiegelkast met softclose sluit altijd geruisloos. Dit heeft als voordeel dat de kast niet kan beschadigen wanneer je deze per ongeluk te hard dichtgooit.

Alle spiegelkasten

Extra handig! Een spiegelkast met twee binnenspiegels geeft je de mogelijkheid om ook de achterkant van je haren te bekijken.

3. Extra opties

Als laatste is het slim om na te denken over verlichting en verwarming. Deze twee aspecten bieden extra gemak in de badkamer. Een spiegel(kast) met verlichting is niet alleen functioneel, maar ook mooi. Sommige spiegels met verlichting zijn standaard voorzien van een lichtschakelaar waarmee je de verlichting kan bedienen. Spiegels met verlichting, maar zonder schakelaar kunnen direct worden aangesloten op bijvoorbeeld de hoofdschakelaar. Je hebt keuze uit diverse soorten verlichting:

Geïntegreerde verlichting

Geïntegreerde verlichting

Een spiegelpaneel kan voorzien zijn van geïntegreerde verlichting. De verlichting zit dan in de zijkanten, bovenkant en/of onderkant van de spiegel. Hierdoor komt het licht uit de spiegel en heb je geen last van schaduwen.

Spiegelkast met opbouwverlichting

Opbouwverlichting

Een spiegelkast kan voorzien worden van externe verlichting die op de kast wordt gebouwd. De verlichting komt dan van boven.

LED strips rondom

LED strips rondom een spiegel(kast)

Deze vorm van verlichting is vooral sfeervol. De LED strips worden achter de spiegel(kast) geplaatst waardoor er sprake is van indirect licht langs de wanden. Het resultaat: een sfeervolle en gezellige badkamer!