Tegel onderhoud

Hoe onderhoud ik mijn tegels?

De badkamer is een plek waar je even helemaal tot rust kunt komen. Aangezien deze ruimte dan ook veel gebruikt wordt, is het van belang dat deze plek goed schoon is. Dit doe je onder andere door de tegels in de badkamer goed te reinigen. Het reinigen en onderhouden van de tegels in de badkamer kan een lastig karwei zijn. Daarom geven wij jou dan ook graag wat meer uitleg over hoe je deze het beste kunt reinigen en onderhouden om er zo lang mogelijk plezier van te hebben.

Bekijk alle tegelreinigers

Vervuiling van tegels: de meest voorkomende reden

Wist je dat de meeste vervuiling op tegels ontstaat door het schoonmaken met de (verkeerde) reinigingsmiddelen? Daarom is het belangrijk dat je de tegels altijd goed naspoelt of nadwijlt met schoon water. Wanneer dit niet gebeurt, blijft er iedere keer dat er schoongemaakt wordt een laagje reinigingsmiddel achter op de tegels. Let hier goed op bij het reinigen!

Handige schoonmaak tips voor tegels

 • Voorkom of verwijder kalkaanslag

  Om lang te kunnen genieten van de tegels in jouw badkamer is het van belang om natte tegels droog te maken. Dit zorgt ervoor dat kalkaanslag en ander vuil zich moeilijker kunnen hechten aan de oppervlakte van de tegels. Dit doe je onder andere door na elke douchebeurt de tegels, en eventueel de glazen deuren, van jouw douche te drogen met een vloerwisser en eventueel een handdoek. Heb je al wel last van kalkaanslag? Verwijder deze dan met behulp van zure reinigingsmiddelen. Zure reinigingsmiddelen kunnen bovendien roest verwijderen.

 • Voorkom krassen: stofzuig regelmatig

  In Nederland hebben we namelijk relatief hard zand en daarom is het slim om regelmatig je vloer te stofzuigen en daarna te dweilen. Hierdoor voorkom je dat zand (of haren) krassen in het glazuur van de tegels veroorzaakt.

Schoonmaaktips voor diverse tegelmaterialen

Naast de wekelijkse schoonmaak is het ook van belang om de tegels in jouw badkamer regelmatig grondig te reinigen. Er zijn vele verschillende soorten tegels met ieder hun eigen bijbehorende tegelreiniger waarmee jij jouw badkamertegels eenvoudig grondig kunt reinigen. Wij lichten je dan ook graag de verschillende opties toe:

+
HMK R155 Grondreiniger - zuurvrij

1. Hardsteen

 • Reinigen

  Hardsteen kan gemakkelijk worden schoongemaakt met de HMK R155 grondreiniger. Deze zuurvrije tegelreiniger is speciaal geschikt voor alle hard- en natuurstenen oppervlaktes. De tegelreiniger verwijdert grondig en snel bouwvuil, cementsluier, oude vergeelde onderhoudsmiddelen, zelfglanswassen, olie en vet.

 • Beschermen

  Om het hardstenen oppervlak te beschermen kan er een beschermlaag worden aangebracht. Neem bijvoorbeeld de HMK P333 hardsteen olie om jouw tegel te voorzien van een extra beschermlaagje dat vuil en water tegengaat. Tevens zorgt deze olie er ook voor dat de kleur en structuur van de tegel weer wordt benadrukt. Tot slot is deze olie meteen klaar voor gebruik. Handig toch?

+
HMK P324 vloeibare edelzeep voor vloer 1 liter

2. Natuursteen

 • Reinigen

  Zoals hierboven al kort benoemd kan ook natuursteen gereinigd worden met de HMK R155 grondreiniger.

 • Onderhouden

  Daarnaast wordt voor het onderhouden van een natuurstenen oppervlak vaak gekozen voor een neutrale onderhoudsreiniger zoals de HMK P324 vloerzeep. Deze tegelreiniger is voorzien van speciale, natuurlijke onderhoudscomponenten die uitermate geschikt zijn voor een natuurstenen tegelvloer.

 • Vlekken

  Naast tegelreinigers en onderhoudsproducten heb je ook middelen die dienen ter bescherming van vlekken. Hierin heb je de keuze tussen impregneermiddel op basis van oplosmiddelen of zonder oplosmiddel. Als eerste heb je de HMK S234 vlekstop, een impregneermiddel op basis van oplosmiddelen. Dit middel voorkomt het binnendringen van water, vet, vuil, olie en verf en kan gebruikt worden voor alle natuurstenen bewerkingen van zowel zacht- als hardgesteente. Tevens is dit product ook geschikt voor kunst- of baksteen, niet geglazuurde tegels en klinkers. Daarnaast heb je nog een ander alternatief zonder oplosmiddelen genaamd HMK S232 vlekstop. Dit product vermindert tevens het binnendringen van water, vuil en olie in natuurstenen vloeren (zacht en hard), marmercomposiet, kunststeen en niet geglazuurde tegels. Beide producten zijn zowel te gebruiken binnen- als buitenshuis.

+
HMK P315 Porcelanato Onderhoudsreiniger

3. Porcellanato

Voor een porcellanato vloer is de HMK P315 percellanato onderhoudsreiniger een zeer goed alternatief! Deze reiniger van HMK reinigt en verzorgt tegelijk en is hierdoor zeer gemakkelijk in het gebruik. Goed onderhoud is zeer belangrijk voor de uitstraling en levensduur van deze tegel.

+
HMK R159 Tegel- en sanitairreiniger

4. Keramische tegels

Keramiek is een materiaal dat zeer eenvoudig schoongemaakt kan worden. Met de meest gewone onderhoudsproducten kom je dan ook aardig uit de veren. Om je toch te voorzien van een handig middel, kan er gekozen worden voor de HMK R159 tegel- en sanitairreiniger. Dit reinigingsmiddel verwijdert onder andere kalkaanslag, lichte cementsluier en overige vuilresten en is uitermate geschikt voor het reinigen van keramische oppervlaktes. Daarnaast is deze reiniger ook te gebruiken voor het sanitair van jouw badkamer. Handig toch?

+
HMK S234 Vlekstop - Top-Effect - (vrijwel) Kleurloos

5. Marmer en kalksteen

 • Reinigen

  Om een marmeren tegel te reinigen kan men gebruik maken van een neutrale reiniger voor natuursteen, zoals de HMK R155 grondreiniger. Deze tegelreiniger verwijdert lichte cementsluier, bouwvuil en waslagen.

 • Beschermen

  Ook is het van belang om de marmeren tegels te beschermen door een beschermlaag aan te brengen. Dit kan je het beste doen met de HMK S234 vlekstop, een impregneermiddel op basis van oplosmiddelen. Deze HMK S234 zorgt ervoor dat water, vet, vuil en olie niet in de tegels kunnen dringen.

 • Onderhoud

  Tot slot kun je de marmeren tegels onderhouden door gebruik te maken van een neutrale vloerzeep, zoals de HMK P324 vloerzeep. Het reinigen, beschermen en onderhouden van een marmeren tegel komt dan ook vrijwel overeen met een natuurstenen tegel.

+

Heb je last van cement sluier?

Cementsluier is een waas van voegspecie dat achterblijft op je tegels na het inwassen/voegen. Deze kun je verwijderen door deze 2 keer af te sponzen met schoon water. Zie je daarna nog steeds de cementsluier? Reinig je wand en/of vloer dan de volgende dag meerdere keren met schoon en lauw water. Herhaal dit totdat je geen cementresten meer in het dweilwater ziet. Let op: gebruik geen reinigingsmiddelen wanneer de voeg nog niet goed uitgehard is. De voeg moet ongeveer 5 tot 7 dagen drogen. Wil je hierna toch nog een reinigingsmiddel gebruiken? Bekijk dan deze HMK R163 cementsluier verwijderaar die speciaal ontworpen voor het verwijderen van cementsluier, kalkaanslag en verhard (bouw)vuil. Hiermee wordt het verwijderen van cementsluier dan ook een fluitje van een cent. Let wel op, de cementsluier bevat zuren en is dan ook alleen geschikt voor tegels gemaakt van zuurbestendig natuur-, kunst-, en betonsteen of fijne keramiek.

Bekijk de producten in de webshop

Zijn jouw tegels toe aan onderhoud? Bekijk dan de diverse tegelreinigers in de webshop van Saniweb en ontdek alle voor- en nadelen. Hier geniet je altijd van een snelle levering en gratis verzending bij een bestelling vanaf 50 euro. Heb je vragen over een van de tegelreinigers? Stel deze dan gerust aan een van onze medewerkers via de handige online chat of telefonisch.